15.3. na e-mail SERBIAOUTDOOR-a stigao je poziv od Mersada, kolege iz portala www.MTB.ba za učešće na promotivnoj vikend vožnji „Enjoy Sarajevo“, povodom proslave dana grada Sarajeva 6.4. Vožnje bi trebalo da se održe 9. i 10.4. Sve je zvučalo veoma primamljivo od samog početka. Pokrovitelj akcije je grad Sarajevo, sve je organizovano, naše je samo da se pojavimo.
Nakon rekordno kratkih pregovora sa činiocima grupe Les Masochistes bilans je 6 učesnika iz Pančeva u 2 automobila. Zahvaljujući Telemach kablovskom operateru, a na inicijativu naše prijateljice Tanje Tatomirović, dobijamo smeštaj za trojicu u hotelu. Preostala trojica „mazohista“ biće smeštena u Motelu Sokak, na stotinak metara od Baščaršije, smeštaj u organizaciji MTB.ba. Jedina nepoznanica je da li će se manifestacija zaista održati   9. i 10. ili će biti pomerena za sledeći vikend zbog vremenskih uslova, što bi nas onemogućilo da učestvujemo.  30.3. od Mersada dobijamo konačnu potvrdu datuma pošto je vremenska prognoza veoma povoljna.
Kako se dan polaska bliži (trebalo bi da se pojavimo 8.4. u popodnevnim časovima) javljaju se dileme koje bicikle poneti i kako se opremiti. Ne znamo šta nas čeka, pretpostavljamo da je u pitanju nešto revijalnog karaktera, poseta znamenitostima grada i mestima pristupačnim novinskim i tv ekipama, za šta bi naši putni bicikli bili sasvim adekvatni. Ipak, odlučujemo se za reprezentativniju, “kompleksašku” MTB verziju rekvizita, što se pokazalo potpuno ispravnim, jer je vikend bio sve sem pukog paradiranja gradom ( HVALA VAM MTB.BA !!!) .


Iza Pančeva polazimo u petak 8.4. u podne, vozeći se autoputem, isklučujemo se ka Loznici, kod Zvornika prelazimo granicu, a nekoliko desetina kilometara kasnije uključujemo se na put ka Han Pijesku, kojim smo 2 godine ranije biciklima putovali do Splita. Nakon nekoliko kraćih pauza u 19h stižemo u Sarajevo.

Ekipa se deli i svaka grupa odlazi do svog hotela. U 21h ponovo smo na okupu pred katedralom, odakle nas turistički vodič vodi u obilazak centra grada. Saznajemo da nas ima 27, iz čitave bivše SFRJ, ali takođe i iz Španije, Kanade, Italije,...

Uz gomilu veoma zabavnih komentara, što vodičevih, što nekih od nas, obilazak završavamo kod „Želje“ na čuvenih 10 upola s lukom i kajmakom. Pošto je promet neverovatan, „Željo“ sebi može dozvoliti da ne drži pivo, tako da se nakon progutanih ćevapa selimo preko ulice u „Havanu“ na „Sarajevsko“. U ponoć smo u svojim krevetima, nestrpljivi da se probudimo u sutrašnjem danu i krenemo u vožnju.

9.4. 9:15h, svi smo spremni, pred motelom čekamo nekog od domaćina, koji će nas odvesti na mesto okupljanja sa ostalim biciklistima. Pojavljuje se cura na biciklu!??? Roze jakna, roze bela kaciga, ipak odmah se vidi da nema nikakvih sličnosti sa vikend vozačicama oko Ade, jakna i kaciga nose g  omilu vidljivih uspomena sa nekih predhodnih vožnji. Kako smo shvatili zove se Emina, tek ćemo u nedelju pred sam polazak, od prijatelja iz DROPBIKE.COM  Igora saznati da se ustvari zove Nermina.


Vozimo do mosta Vrbanja, gde se već okupio impozantan broj biciklista. Uskoro stiže i drugi deo naše ekipe. Start je u 10h (tačno kao u Japanu), a na startu nas je kako smo kasnije saznali 217.

Prelazimo Miljacku, 2km vozimo u grupi, a onda počinje uspon čiji se nagib povećava sve do vrha Trebevića (toranj je na 1580mnv, što je naš brdski cilj). Naizmenično nas prate policajci iz oba entiteta.

Poslednja 3 km uspona put je povremeno pod snegom.

Temperatura je sa 23 C˚ pala na 11C˚. Kada se grupa na vrhu okupila sledi spust kroz šumu.

Neverovatni single track vozimo u grupama po 10, a svaku grupu predvodi po jedan od domaćina.

Po završetku staze prepune serpentina izbijamo u oblast Dobre Vode, gde nas čeka deo grupe koji je preskočio uspon do tornja. Nastavljamo vožnju vrlo teškom, tehničkom stazom punom korenja, kanala i stenja koja nas dovodi do nekadašnje bob staze.

Odavde vozimo asfaltom, prvo do vidikovca iznad bob staze, a zatim u pratnji policajca na motoru  natrag u grad gde se današnja biciklistička avantura završava, nakon 30-ak km i oko 1200mnv ukupnog uspona.

Grupa se razilazi kako bi sabrali utiske i povratili energiju za provod koji nas od 21:30 očekuje u restoranu “Stare Vrbe”, ½ h pešačenja od motela “Sokak”. Pre tuširanja i instant odmora odlazimo kod “Želje” na ćevapiranje i sudžukovanje.

Veče u restoranu protiče u odličnoj atmosferi, kojoj osim srdačnih domaćina najviše doprinosi Sarajevsko pivo i odlična muzika. Ubrzo nakon ponoći krećemo ka svojim sobama, sutra nas čeka naporna vožnja.


10.4. Polazak ispred hotela u 9:30, okupljanje sa ostalim biciklistima kraj Miljacke i start vožnje u 10:00. U početku pratimo tok reke, a nakon nekoliko kilometara započinjemo uspon.

Na osamnaestom kilometru vožnje izbijamo na 1500mnv odakle otpočinjemo kraći spust kroz šumu sve do tačke na kojoj se delimo u 2 grupe, jednu koja kreće ka gradu i drugu koja polazi ka vodopadu Skakavac.

Spust predvodi Nermina i to brzinom koju teško uspevamo da pratimo :-).

Do 98m visokog vodopada stiže se serpentinama kojima je bilo nemoguće voziti.

Spuštamo se u podnožje vodopada koji se obrušava u otvor ledene stene.

Nakon fotografisanja, uskim mostićem prelazimo na drugu stranu mini glečera i otpočinjemo novu etapu uspona kroz šumu, koji se završava izlaskom na makadamski put.

Nakon nekoliko kilometara makadama dočekuje nas džip naših domaćina i predvođeni njime stižemo do centra Sarajeva oko 16:30h.

Pozdravljamo se sa domaćinima, oduševljeni idejom da ovo nije bila jedina akcija ovog tipa koju planiraju. Sa kolegama iz Hrvatske i Slovenije odlazimo do Baščaršije kako bi se pozdravili i sa ćevapima kod “Želje”. Hotel napuštamo oko 18h i puni utisaka krećemo svojim kućama.
Trebalo mi je  više od sedam dana kako bi se utisci sabrali, da bih priču mogao ispričati sa dovoljne distance.
Mazohisti sada planiraju kako da prijateljima iz Sarajeva uzvrate gostoprimstvo na nekom mestu koje bi njima moglo ostaviti utisak barem približan onome koji su oni nama poklonili.

mapa vožnje prvog dana

visinski profil vožnje prvog dana

mapa vožnje drugog dana

visinski profil vožnje drugog dana

GOOGLE EARTH KMZ vožnje

 

KONTAKT:damir@serbiaoutdoor.com

065/331-40-40

 

 

SARAJEVOVANJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HTML Comment Box is loading comments...