Dan prvi 22.7.2012.

Budimpešta (HU) – Sentandreja (Szentendre)  – Višegrad (Visegrád) – Ostrogon (Esztergom) – Ipelski Sokolec (SK)
 

Nakon noći provedene u vozu Beograd – Budimpešta na Keleti stanicu stižemo oko 6h. Pakujemo opremu na bicikle i naša avantura počinje nesto pre 7h.. Uputili smo se ka Vaci ulici, mestu sa koga počinju sve ekskurzije u Budimpešti.

Na putu do Vaci ulice vozimo preko Trga Heroja, obilazimo Vajdahunjad zamak.

Zatim Andraši bulevarom preko Oktagona vozimo ka Vaciju.

Pošto smo izbili na Dunav, preko Lančanog mosta prelazimo na budimsku stranu.

Vozeći duž Dunava napštamo centar i krećemo put Sentandreje. Vozimo kroz predgrađe Budimpešte mirnim putevima.

Na 30. km vožnje stižemo u Sentandreju u 10:45.

Nakon obilaska starog gradskog jezgra, u Grčkoj kafani na obali Dunava, pravimo predah. U podne krećemo ka Višegradu. Kako bi smo izbegli prometne puteve, udaljavamo se od Dunava i otpočinjemo uspon  kroz gustu šumu.Stižemo na prevoj (450mnv) na 42.km vožnje. Na prevoju se na naš put uključuje nekoliko šumskih puteva, a sa njih se svakog minuta uključi po neki biciklista. Očigledno se nalazimo na budimpeštanskoj verziji beogradske Avale. Predstoji lagani, 10km dug spust koji nas ponovo dovodi do Dunava. Put nizvodno nas vodi ka Višegradu a uzvodno do Ostrogon.

Odlazimo do Višegrada, ali shvatamo da kasnimo za planom i da nemamo vremena za posetu tvrđavi na brdu. U Višegradu postoji skela koja bi nas mogla prevesti preko Dunava. Većamo šta nam je činiti, ali onda saznajemo da bi skelu morali čekati još čitav sat.

Pošto nemamo dovoljno vremena krećemo ka Ostrogonu (nekadašnjoj prestonici Mađarske) gde postoji most koji vodi u Slovačku.

U ovom gradu je danas sedište Rimokatoličke Crkve, tu se nalazi i najveća crkva u Mađarskoj Ostrogonska Bazilika.

Nakon obilaska grada, u 15:40 prelazimo u Slovačku, u grad Sturovo. Ovde ručamo i nešto pre 17h nastavljamo put, do sada smo prešli 81km. Dve stvari smo primetili čim smo ušli u Slovačku. Prvo, po mestima kroz koja prolazimo ima veoma malo ljudi i saobraćaj nije gust. Drugo, duž puteva, i u mestima i van njih, zasađene su jabuke i to najrazličitijih sorti.. Jedan član grupe se loše oseća, ima temperaturu. 20km pokušavamo da nađemo prodavnicu. Ni u jednom od sela kroz koja prolazimo nema prehrambenih prodavnica. Napokon na 109. km vožnje u 18:20 prolazeći pored mesta Ipelski Sokolec pronalazimo upravo ono šta nam treba. Tu je prodavnica meda pretvorenu u „fensi“ drumsku kafanu. Čim smo se smestili za sto počinje kiša. S obzirom na stanje našeg saputnika odlučujemo da bi bilo dobro da ovu noć provedemo na suvom. Za vrlo jadan smeštaj plaćamo 18€ po osobi, ali drugog rešanja nema. Nakon tuširanja odlazimo u seosku birtiju i posle popijenog piva na spavanje.

112km smo prešli dana

 

preuzmite gpx trek log za prvi dan

pređi na: