Miroč

Za sve neophodne informacije i GPR trek zahvaljujem se Jonetu CIKLONAUT.COM
Dužina staze 35 km. Tehnički i fizički srednje zahtevna. Podloga je mešovita, zemlja, kamen, prvih 0,5 i  poslednjih 10km asfalt. Najniža tačka na turi je na 90mnv a najvišlja na oko 760mnv. Vreme potrebno za ovu turu je 6-9h u zavisnosti od kondicije i zadržavanja na pojedinim vidikovcima. Čitava tura je projektovana tako da izlascima na 4 vidikovca dobijete najlepše poglede na Dunav između Malog i Velikog Kazana. Vodom se možete snabdeti na dvanaestom i dvadesetom kilometru a svu hranu morate poneti sa sobom. Za mesto za ostavljanje automobila i početak ture predlažemo Golo Brdo, na brdu se nalazi nekoliko domaćinstava pa će vam automobili biti bezbedni. Predlog za lokaciju za noćenje je definitivno kamp na ulasku u Tekiju, na samom Dunavu. Kamp je besplatan.

1

2

Kamp u Tekiji

3

Golo brdo

4

5

Od mesta označenog na karti kao Golo Brdo (275mnv) započinjete asfaltni spust ka Tekiji i nakon 700m (264mnv) videćete odvajanje desno, uzbrdo, asfalt se gotovo odmah gubi i započinje terenska vožnja, zbog većeg broja puteva koji se ovde račvaju, neka vam reper bude antena mobilne telefonije, pored nje prolazite tako da vam je antena sa desne strane.

6

Nakon oko 1km uspona polako ulazite u šumu kakvom će te se kretati tokom praktično čitave terenske deonice.

7

8

4,2km od silaska sa asfalta, uz gotovo konstantnu vožnju blago uzbrdo doći će te do svog prvog međucilja na 425mnv. Ovde će te ostaviti bicikle i poći ka prvom u nizu vidikovaca. Pred vama je 700m pešačenja do vidikovca Mali Štrbac (584mnv), sa koga se pruža najbolji pogled na Veliki Kazan.

9

10

11

P

12

Ovaj vidikovac se nalazi na oko 500m vazdušnom linijom od samog vrha Mali Štrbac (640mnv), ali je zbog boljeg pogleda za vidikovac izabrana ova tačka. Na suprotnoj strani Dunava, pred samim ulaskom u Veliki Kazan možete u steni videti uklesan lik poslednjeg kralja Dakije, Decebala.

13

14

15

Vraćate se do bicikala i nastavljate ka Pločama. Pred vama je 1,7km  uspona do 524mvn odakle započinje 4,1km duga deonica na kojoj se smenjuju odlični spustevi i blagi usponi da bi ste konačno stigli na drugi međucilj, visoravan Ploče 378mnv. Ovde će te zateći rezervat sa nekoliko objekata, jedno od omiljenih lovišta u ovom delu Srbije političara titovskog perioda. Lokacija se i danas izuzetno dobro održava, jer bitni gosti i dalje umeju da svrate. Od domaćina koji je tu dovoljno dugo da vam može opisati kako je mesto izgledalo kada je tu svoje “bitke” vodio Stane Dolanc uz kafu ćete dobiti sve potrebne informacije o mestu na kome se nalazite.

16

17

18

Zamolite domaćina da vas uputi ka vidikovcu Ploče, do njega imate još 900m a nalazi se na 355mnv.

19

20

Vraćate se do centra rezervata i nastavljate put ka Velikom Štrpcu.

21

22

Pred vama je singletrack koji konstantno vodi uzbrdo narednih 3,8km sve do visine od 760mnv gde dolazite do najvišlje tačke i vidikovca na ovoj turi.

23

24

Odavde imate pogled na čitav Kazan. Vidikovac se nalazi na svega 10-ak metara od staze kojom se krećete.

25

26

27

Sada započinjete spust ka vidikovcu Mali prilaz, izuzetno lep, ali na ponekim mestima tehnički veoma zahtevan. Spust u dužini od 4,3km prolazi ispod Štrbačkog čukara i Velikog loma da bi vas na 320mnv izveo na vidikovac Mali prilaz.

28

29

30

31

Odavde se bez obzira na relativno malu nadmorsku visinu pruža odličan pogled na Mali Kazan.

32

33

34

35

36

37

Vaša staza postaje izuzetno kamenita i na pojedinim mestima vrlo nepristupačna za vožnju, sledi 1,9km spusta do asfalta koji na oko 100mnv prati Dunav.

38

Na mestu gde ste izašli na asfalt možete putem koji vodi da vikend naselja prići dunavu.

39

Pred vama je 9,7km asfaltne vožnje do Golog Brda, pri čemu je prvih 5km ravno, a poslednjih 4,7km vas sa 100mnv postepeno podiže do 275mnv.

40

Pripremite svetla, pošto se na putu nalaži nekoliko tunela.

41

42

Put je veoma slabo prometan, tako da ćete moći da detaljno razgledate Đerdapsku klisuru i povremeno iznad sebe prepoznajete vidikovce koje ste tokom dana obišli.

Mapa koja prikazuje pozicije na kojima su fotografije

sa određenim brojevima načinjene.

Visinski profil staze.

Detaljna mapa staze.