Ručice kočnica

Ovde ćemo se pozabaviti samo ručicama mehaničkih kočnica pošto su ostale vrste kočnica sklop hidrauličnih kočionih sistema

i tako će i biti prezentovani u rubrici posvećenoj kočnicama. Kod ručica kočnica mehaničkih kočnica razlikujemo ručice namenjene V-brake kočnicama koje se ujedno koriste i za mehaničke disk kočnice i ručice za ostale tipove (prvenstveno kanti lever kočnice). Ručice za V-brake u odnosu na rucice za kanti lever imaju znatno povećano rastojanje od osovine rotacije ručice do mesta kačenja sajle, što je neophodno jer je potreban pređeni put sajle pri kočenju V-brake kočnicama znatno veći od ostalih tipova kočnica.

Koristiti V-brake ručice sa kanti lever kočnicama ne predstavlja problem, ali ako učinite obrnuto (situacija se javlja najčešće kada zelite da svoj  stari bicikl sa kanti lever kočnicama osvežite V-brake-om ali pošto su vam ručice kočnica vezane (integrisane) sa ručicama menjača ne bi ste hteli da menjate i ručice kočnica) dobićete loše dozirano kočenje i pri tome će vam hod ručice biti preveliki. Neki proizvođači ručice prave tako da se pomoću zavrtnja može kontrolisati rastojanje kačenja sajle od osovine. Takođe na kvalitet kočenja utiče i uvijanje same ručice kočnice, pa obratite pažnju na kvalitet izrade istih, uporedite ih sa skupljim i jeftinijim modelima, obratite pažnju na završnu obradu ručica, pri dugotrajnim kočnenjima loše obrađene ručice stvaraju probleme vozačima. U svakom slučaju, možete se osloniti na sve modele renomiranih proizvođača u ovoj oblasti kao što su Shimano i Avid.