Ručice kormana (rukohvati)


Deo za koji se uvek isplati dati više novca.
Dok ih ne probate ne možete znati da li vam odogvaraju, a čak i ako vam savršeno odgovaraju, često se dešava da izuzetno skupi modeli, opremljeni gel jastičićima zbog topljenja pod uticajem znoja i sunca vrlo brzo postaju neupotrebljivi.

U poslednje vreme pojavio se veliki broj modela ergonomski oblikovanih rucica

kako bi vam pri dugim vožnjama bile udoban oslonac, međutim sa ovim ručicama pri težim, terenskim, tehnički zahtevnim vožnjama nećete imati dovoljno dobar “grip”. Takođe potrebno je da ručica u potpunosti prijanja uz korman i ne okreću se u odnosu na korman. Ovo ćete obezbedti tako što ćete pre montaže dobro odmastiti korman (recimo alkoholom) i kada se dobro osuši u ručice radi lakšeg navlačenja sipati isključivo vodu. Neki, skuplji modeli imaju na krajevima dodatke u obliku prstenova sa rascepom

i pomoću zavrtnja stežemo prsten oko kormana čime ručice fiksiramo za korman. Često se mogu naći sunđeraste ručice, one nekada znaju biti veoma loša varijanta, pošto su često predebele i premeke, te na prvi dodir deluju odlično, ali se vrlo brzo natope znojem, te se počnu okretati a zbog prevelike debljine korman ne možete uhvatiti previše čvrsto. Moj favorit su Ritchey WCS sunđeraste ručice.

Sunđer je veoma gust, debljina adekvatna, a u unutrašnjosti imaju lepljivi sloj koji se kada se nakvasi pre montiranja, odlično prilepi uz korman. Ako vremenom (zbog hladnoće recimo) počnu da se okreću, samo ih skinete, prebrišete korman, ponovo ih pokvasite i montirate. Za dobre ručice za terensku vožnji potrebno je izdvojiti oko 10 evra. Ako pak želite kvalitetne ergonomske ručice, jer planirate duge naporne ture po lakšim terenima, budite spremni da odvojite nekoliko desetina evra.