Lanac


Deo bicikla koji se najbrže troši i najčešće zahteva zamenu. Uz ovaj članak obavezno pročitajte i deo o lančanicima. S obzirom na napredak proizvodne tehnike i razvoja materijala za očekivati bi bilo da je iz generacije u generaciju vek lanca sve duži, međutim to nije tako. Sa povećanjem broja brzina bicikla i lanac je postajao sve uži, pa se samim tim i brže trošio. U uslovima pri kojima ste pre 15-ak godina mogli da sa jednim lancem pređete oko 10000km, danas je to svega 3000-4000km.
Trudite se da lanac bude po klasi usklađen sa prednjim i zadnjim lančanicima kako bi njegovo trošenje bilo usklađeno sa ostalim delovima u pogonskoj sprezi. To ćete najlakše postići tako što ćete na osnovu klase prednjih lančanika koji se najređe menjaju kupovati lanac i zadnje lančanike. Kod šimana i SRAM-a je to lako odrediti pošto svaka serija kvaliteta nosi određenu oznaku i kod Šimanovih delova to je prva cifra ili prve dve u kataloškom broju, dok je kod SRAM-a prva ili prve 2 cifre oznaka za broj brzina zadnjeg menjača sa kojim su delovi usklađeni, a nakon toga dolazi cifra koja označava klasu u okviru te grupe. Ako pak koristite pogonske delove (lanac, srednji pogon i zadnje lančanike) različitih proizvođača onda se obavezno raspitajte o klasama tih delova kod vašeg prodavca ili na internetu.Najbitnije je da lanac uskladite sa brojem brzina vašeg bicikla, jer osmofazni lanac neće raditi pravilno na biciklu koji nazad ima 9 lančanika pošto neće imati dovoljno prostora za kretanje. Takođe debvetofazni nalac nema smisla stavljati na zadnje pakovanje sa 8 lančanika jer da bi ste postigli istu trajnost takvog lanca potrebno je platiti mnogo više nego za osmofazni lanac.Bilo bi dobro da nabavite šablon za određivanje istrošenosti lanca, nešto poput ovoga:

Ovim šablonom možete odrediti trenutak kada je vreme da zamenite lanac a da sačuvate svoje lančanike. Naime, Kada zategnete lanac ako šablon ubacite sa strane sa oznakom 0,75 to znači da ako je to prvi lanac koji koristite sa tim zadnjim lančanicima, lanac je vreme da zamenite ali zadnji lančanici su dovoljno dobri da mogu da izdrže još jedan lanac (ako vam lanac preskače nakon zamene u nekim brzinama a zamenjen je na vreme, vozite u ostalim brzinama i preskakanje će nestati nakon 100-200km), ako vam je to drugi lanac na istim lančanicima vreme je da se i oni promene. Ako ste pak uspeli da ubacite stranu šablona sa oznakom 1.0 to znači da ste oštetili najverovatnije i zadnje lančanike a verovatno i lančanike srednjeg pogona pa će vas servis znatno više koštati. Trajanje lanca u mnogome zavisi od vašeg stila vožnje, terena po kome vozite i održavanja, tako da ako je lanac devetofazni on obično traje od 1000-5000km, dok osmofazni lanci istog kvaliteta obično traju 2000-8000km. Što se održavanja lanca tiče, trudite se da bude što čistiji ali i nikada suv. Za podmazivanje lanca koristite teflonske ili silikonske sprejeve na kojima je naglašeno da su namenjeni za lanac bicikla, nikako verzije za motore i slično. Tako ćete umanjiti količinu prašine koja je u svakom obliku štetna po pogonski sistem vašeg bicikla. Ulje za podmazivanje bicikla nemojte koristiti, osim u situaciji kada polazite na dugu vožnju (dužu od 100km) za koju ste sigurni da nećete napuštati asfaltirane i betonske puteve. Ulje sakuplja prašinu te je štetnije čak i od nepodmazanog  lanca jer na lanac i lančanike deluje abrazivno. Ako vam se lanac pokvasi vodom nemojte ga ostavljati da se osuši već ga što pre podmažite. Cene kvalitetnih lanaca kreću se od oko 10e pa naviše.