Prednji menjač


Mehanizam koji omogućuje promenu brzina na srednjem pogonu. Svaki prednji menjač se sastoji iz fiksnog i pokretnog dela (kaveza). Prema konstrukciji fiksnog dela razlikujemo menjače sa obujmicom i one koji se montiraju na osovinu srednjeg pogona tzv. I tajp (e-type). Menjači koji se pomoću obujmice fiksiraju za ram dele se u 2 grupe i to su oni kojima se obujmica nalazi iznad osovina oko kojih se kavez pokreće (bottom swing )

i one kod kojih se pokretanje kaveza vrši iznad obujmice (top swing ).

Prva grupa se najčešće primenjuje kod ramova čiji oblik ili način izrade onemogućuje postavljanje obujmice nisko, u nivou srednjeg lančanika. E-type se montira direktno na šoljice srednje osovine čime je znatno olakšano podešavanje menjača, ali otežana demontaža koja zahteva skidanje celog srednjeg pogona.

Najčešće se koristi kod ramova sa zadnjim amortizerom konstruisanih tako da montaza ma koje od obujmica nije moguća ili kod krutih ramova cija je cev u koju ulazi šticna većeg prečnika od standardnih obujmica koje se proizvode samo u 3 standardne veličine 28,6 (za čelične ramove), 31,6 i 34.9mm (za alu i karbonske ramove). Prema načinu na koji se poteže sajla postoje 2 mehanizma. 1. potez sajle odozgo (ovaj sistem je češće u primeni pošto su na taj način sajle zaštićenije od prljavštine) i 2. potez sajle odozdo koji je čest u primeni kod drumskih bicikala, ali znatno ređe kod MTB-a. Poslednjih godina kod većine prednjih menjača visokog kvaliteta uglavnom se izrađuje i pregib koji omogućuje oba poteza radi univerzalne primene (dual pull).