Šifteri (ručice menjača)


Savremeni MTB bicikli u navjećem broju slučajeva imaju 24 (3x8) brzine u rekreativnoj klasi ili 27 (3x9) u takmičarskoj klasi opreme. Ređa pojava je ugradnja 10-stepenog prenosa u samoj zadnoj glavi koja pokriva čitav opseg prenosa sa 24 i 27 brzina izbegavanjem dupliranih prenosa kao što su recimo 22 napred, 11 nazad i 44 napred 22 nazad i izbegavanjem dijagonalnih postavki lanca tipa najveći napred, najveći pozadi koji su na biciklima neupotrebljivi zbog prekomernog krivljenja lanca, najpoznatiji proizvodjač ovakvih nabli je http://www.rohloff.de Takođe, proizvođači bicikala kao što je cannondale u svojoj ponudi ponekad imaju modele koji napred poseduju samo 2 lančanika pri čemu je broj zuba malog lančanika negde na pola puta između standardnog malog i srednjeg lančanika (umesto 22 i 34 oni stavljaju samo lančanik sa 29 zuba). Četvrta varijanta je takozvani singlespeed, dakle bicikl sa jednom brzinom i ovom rešenju uglavnom pribegavaju vozači izuzetne snage i kondicije kojima je težina bicikla po prioritetu ispred udobnosti. Sto se konstrukcije ručica menjača tiče, široku primenu su našla 4 sistema:

1. Sistem jedne poluge za koju je fiksirana sajla menjača. poluga se može okretati oko jednog svog kraja i na taj način natežemo ili opuštamo sajlu menjača. Ovaj sistem je u upotrebi od nastanka bicikala sa brzinama ali je početkom 90-ih godina počela trka 2 proizvođača koji i danas imaju primat (Shimano i SRAM) i to je stari sistem levera potpuno potislo sa tržišta MTB opreme. Šimano je forsirao sistem rafaljne vatre (rapid fire) kod nas poznatiji kao okidači dok je SRAM patentirao daleko jednostavniji, ali kratkotrajniji i tada manje precizni sistem Grip Shift. Ovi sistemi su odmah podelili bicikliste i ko se tada navikao na neki od ova dva sistema na tome sistemu je i do danas najverovatnije ostao.

2. Rapid Fire (okidači)  sistem dveju poluga od kojih jedna nateže dok druga otpušta sajlu  menjača. Prvih godina obe polugice su se nalazile sa vozačeve strane kormana i na njih se pritisak vršio palcem. Ubrzo je ručica za otpuštanje sajle postavljena između ručice kočnice i kormana i na taj način postala poluga za pritisak kažiprsta. Nakon ove promene sistem je poneo naziv Rapid Fire Plus i raspored dugmića je ostao isti do danas.

3. Grip Shift je sistem promene brzina okretanjem dela rukohvata kormana, veoma sličan dodavanju gasa na motociklima. Do druge polovine 90-ih godina sram je pravio ove ručice menjača kao sistem kompatibilan Šimanovim menjačima, ali tada je preciznost njihovog rada zaostajala za RF sistemom. Međutim u drugoj polovini 90-ih SRAM počinje sa proizvodnjom sopstvenih zadnjih menjača sto problem sa preciznošću koji su do tada imali eliminiše, a zbog mogućnosti promene kompletnog opsega brzina u samo jednom potezu (dok je kod Šimana to svega 1 brzina pri opuštanju sajle i 2-3 u zavisnosti od nivoa opreme kod zatezanja) SRAM preuzima i deo i tradicionalnih pristalica RF-a.

4. 2003. godine Šimano konačno odlučuje da svoje decenijsko iskustvo u šifterima drumskih bicikala primeni i na MTB i u svoju najjaču klasu opreme XTR uvodi DCL (dual control lever) sistem, kod nas poznatiji kao šamaraljke. Ovo je Šimanov proizvod koji je posvađao do sada jedinstvene pristalice RF-a, ali je Šimanu vratio deo poklonika Grip Shifta i ravnoteža je ponovo uspostavljena. DCL poseduje  jedninstvenu ručicu menjača i kočnice te pri povlačenju ručice ka kormanu kočimo, dok guranjem ručice naviše ili naniže menjamo brzine.

Deo populacije biciklista orijentisan na agresivniju vožnju uglavnom nizbrdo, bez  potrebe za iznenadnim promenama brzina pobunio se jer se dešavalo da pri silovitim kočenjima promene brzinu, ali oni koji se nisu momentalno predali i prešli na Grip Shift (pošto su postepeno sve 2 najjače Šimanove klase prešle na DCL) i pokušali su da se naviknu na ovaj sistem uglavnom se danas kunu u njega. DCL za razliku od svojih predhodnika omogućuje vozaču da istovremeno  koči i menja brzine što znači da ako ste prinuđeni da se zaustavite ili drastično usporite, više niećete morati da dižete zadnji točak kako bi ste “na suvo”  promenili brzinu već to možete učiniti pri samom kočenju. Takođe nećete se naći u situaciji da vas dok su vam prsti sklonjeni sa kočnica radi promene brzina, iznenadi prepreka ili rupa. U međuvremenu, SRAM proizvodi triger sistem koji predstavlja SRAM-ovu varijantu okidača kompatibilnu sa SRAM-ovim zadnjim menjačima koji zbog astronomske cene ne uspeva da zameni drastično povoljniji GRIP SHIFT. 2006. Šimano ponovo počinje sa proizvodnjom unapređenih RF šiftera da bi 2008. delimično usvojivši ideje sa SRAM zadnjih menjača napravio revoluciju i ponovo preuzeo od SRAM-a tržište šiftera i zadnjih menjača unoseći Shadow sistem u svoje high end serije.