Osovina srednjeg pogona (srednja glava)

Do pre 20-ak godina standard je bilo skup delova koji se sastojao iz osovine, dva venca kuglica, dveju šoljica (sa razlicitim navojima za različite strane bicikla) i jedne ili više navrtki koje su osiguravale šoljice od opuštanja.

Početkom 90-ih standard kod kvalitetnijih bicikala postaje pakovanje kod nas poznatije kao patrona ili monoblok

koje se sastoji fabrički zapakovane ovovine šoljica i kuglica i adaptera sa spoljnim navojem kojima se ovo pakovanje fiksira u ram, nekada je desni adapter postavljen kao fiksni deo pakovanja dok je levi uvek odvojiv.

Kod poslednjih generacija osovine su fiksirane za desnu stranu pogona (kod bicikla se leva i desna strana uvek deklarišu iz perspektive vozača koji je na biciklu), dok su šoljice i kuglice integrisane sa adapterima sa navojima u 2 pakovanja (levom i desnom), ovaj sistem se naziva Hollowtech 2, X-Type ili GXP u zavisnosti od proizvođača.

Kod ovog sistema, za razliku od svih predhodnih nosivost je povećana pošto su ležaju uvećani oni se ne postavljaju u cev rama već se oslanjaju na nju. Patrone se prema oblicima krajeva osovine dele na četvrtaste i zvezdaste. Osovine sa četvrtastim presecima krajeva su prevaziđeni u drugoj polovini 90-ih, i danas su prisutni ili kod rekreativnih kategorija opreme ili kod ekskluzivnih proizvođača koji svoje proizvode prave u malim serijama sa visokim kvalitetom završne obrade i od skupih materijala, tako da zastareli sistem ne smanjuje izdržljivost ovih delova u odnosu na konkurenciju, ali se težina svodi na minimalnu. Osovine zvezdastog preseka se dele na Octalink i ISIS.

Octalink je šimanov patent, dok je ISIS odgovor ostalih proizvođača na Octalinc. Različiti proizvođači ramova zahtevaju različite širine tela srednjih glava te se one prave u 2 standardne veličine, 68 i 73mm, ali postoje i varijante od 70 i 83mm koje su izuzetno retke. Takođe, svaki srednji pogon zahteva određenu dužinu osovine kako bi prednji menjač mogao da pravilno radi ali i da pogon i lančanici ne bi dodirivali ram. Na generaciji srednjih glava koje su kompativilne sa Hollowtech 2, X-Type ili GXP standardima, ovo se reguliše pomoću podloški kojima se šoljice udaljuju od rama. Kada je navoj u pitanju, postoje 2 standarda, italijanski (koji je kod MTB-a izuzetno retko u primeni, samo kod nekih italijanskih i francuskih proizvođača) kod koga je desni (obični) navoj sa obeju strana, i britanski (ISO) koji je u masovnoj primeni i kod koga je sa leve strane desni navoj, dok je sa pogonske (desne) strane levi navoj. Same osovine se proizvode od čelika ili titanijuma, a tela patrona od čelika, aluminijuma pa nekada i karbona. Preporuka je da uvek kupujete srednju glavu koja se navodi kao standardna (iz iste klase) za pogon koji imate.